UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені припускають наявність величезних живих організмів на супутнику Сатурна

На Титані вічний холод призведе до дуже повільного обміну речовин.

Учені зі США і Німеччини проаналізували можливі форми життя, які можуть існувати на планетах і супутниках з умовами, які відрізняться від земних.

"Якщо ви не розглядаєте різні варіанти того, якою може бути життя, ви не будете знати, що і як шукати", - сказав один з авторів дослідження з Державного університету штату Вашингтон Дірк Шульце-Макуш.

Як вважають вчені, живі організми, наприклад, на Марсі замість внутрішньоклітинної рідини можуть містити перекис водню. А істоти на Титані (найбільшому супутнику Сатурна) в якості основних елементів життя будуть мати вуглеводні.

Вчені підкреслюють, що "існування (життя на Марсі або Титані – прим. ред.) відповідає фізичним і хімічним законам, а також біології". Однак даний факт ще не свідчить про наявність позаземного життя в Сонячній системі.

Температура поверхні Титану дорівнює -180°С. в його атмосфері, ні на поверхні немає рідкої води і вуглекислого газу. Однак на супутнику Сатурна є озера рідкого метану і етану, які цілком можуть замінити воду. Також на Титані можливі вуглеводневі опади і сезонні зміни.

А вічний холод призведе до дуже повільного обміну речовин, та й самі їх клітини, як кажуть вчені, будуть мати надзвичайно великі розміри. Такі організми повинні бути довгожителями, оскільки старіння при даних умовах повинно відбуватися куди повільніше, ніж у мешканців Землі.

Раніше дослідники з США та Канади прийшли до висновку, що океан одного із супутників Сатурна Енцелада має умови для виникнення життя. Вчені вважають Енцелад одним з найбільш ймовірних кандидатів на існування позаземного життя в межах Сонячної системи.