UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені повернули паралізованому чоловікові здатність рухати однією рукою

Чоловік з діагнозом " квадриплегія " вперше отримав можливість рухати паралізованою кінцівкою.

Вчені за допомогою методу функціональної елестростимуляції (FES) змогли повернути чоловікові, травмованому в ДТП, здатність рухати паралізованою рукою.

Вчені розмістили в районі рухової зони кори головного мозку потерпілого спеціальні електронні імплантати, які декодують сигнали мозку. В передпліччя хворого вживили сенсори, що зчитували ці сигнали через комп'ютерний інтерфейс і стимулювали руку. Метод FES і особливий механізм, прикріплений до руки, дозволили частково повернути рухливість паралізованою кінцівки.

За словами дослідників, їм вперше вдалося продемонструвати можливості подолання пошкодження спинного мозку і відновлення деяких функцій пацієнта з діагнозом "квадриплегія". На даний момент чоловік вже може самостійно випити склянку води, використавши відновлену руку. Разом з тим, рухи руки все ще дуже повільні, а перед операцією чоловікові довелося пройти тривалий курс тренувань.

Квадриплегія - це частковий або повний параліч всіх чотирьох кінцівок. Причиною може бути хвороба або травма спинного мозку шийного відділу хребта. Люди, що зіткнулися з цією проблемою, повністю або частково не відчувають болю, дотику і температури. У них порушений кровообіг і втрачений контроль над кишечником і сечовим міхуром. Крім цього, при квадриплегіі порушуються функціонування потових залоз і терморегуляція. Останнє веде до того, що хворі набагато важче здорових людей переносять спеку і холод.

Раніше повідомлялося про те, що у США навчилися лікувати параліч, використовуючи "електронну рукавичку". Рукавичка забезпечена вібруючим пристроєм, який працює в комплексі з електронним фортепіано і комп'ютером. Клавіші фортепіано підсвічуються під час програвання різних мелодій. Завдяки спеціальному програмному забезпеченню, MMT за допомогою вібрації "повідомляє" пацієнтові, яким пальцем необхідно натискати на потрібну клавішу.