UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені пов'язали денний сон з розвитком хвороби Альцгеймера

Порушення добових ритмів свідчить про утворення амілоїдних бляшок.

Вчені заявили про те, що порушення добових ритмів проявляється раніше погіршення когнітивних функцій і може свідчити про розвиток хвороби Альцгеймера, повідомляє MedPage Today.

За словами вчених, порушення циркадних ритмів, тобто, коли людина погано спить вночі і відчуває сонливість в денний час, свідчить про накопичення в мозку бета-амілоїдів, які є причиною розвитку хвороби Альцгеймера. Дослідники додають, що їм вперше вдалося виявити свідчення того, що порушення циркадних ритмів є симптомом хвороби, який проявляється раніше зниження когнітивних здібностей.

У ході дослідження вчені спостерігали за 189 людьми, середній вік яких становив 67 років. Добровольці заповнювали щоденник, в якому розповідали про співвідношенні відпочинку та активності протягом семи або 14 днів, а також щоранку описували, наскільки добре спали вночі.

У результаті було встановлено, що люди з амілоїдними бляшками в мозку гірше сплять вночі і відчувають сонливість вдень.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили випадки зараження хворобою Альгеймера. Хвороба була занесена в організм разом з гормонами росту людини. Таким чином розслідування встановило, що медичні процедури можуть бути джерелом зараження смертельною хворобою, яка до цього вважалася незаразною.