UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені помітили поширення кактусів, що люблять спеку, в несподіваному регіоні Землі

Вони з'явилися у альпійських регіонах Швейцарії та Італії.

Вчені заявили про те, що кактуси опунції, які зазвичай спостерігаються у спекотних посушливих районах, наприклад, Гранд-Каньйоні, почали поширюватися в Альпах. Це є свідченням змін клімату, що відбуваються на Землі, повідомляє Science Alert.

Вони вже значною мірою поширені у альпійських регіонах Швейцарії та Італії. Ян Тріпонез, біолог, який працює в службі охорони природи кантона Вале, заявив, що «в деяких частинах Вале, за нашими оцінками, кактуси можуть займати одну третину доступної поверхні».

Читайте також: Ми фліртуємо з кліматичною катастрофою – генсек ООН

За словами ботаніка Пітера Олівера, кактуси віддають перевагу спекотному клімату, але можуть витримувати температури до -15 градусів Цельсія. Але чого вони не люблять, так це вологої погоди. Тобто зменшення снігового покриву в Альпах створює для них сприятливе середовище.

А сніговий покрив у цьому регіоні стрімко скорочується. В даний час він присутній приблизно на місяць менше, ніж у середньому за історичними даними, що є "безпрецедентним за останні шість століть".

Підвищення температури останніми роками змінює звичне життя на швейцарських схилах. Серед іншого це призводить до того, що схили залишаються безсніжними в розпал лижного сезону.

Влітку 2022 року внаслідок танення льодовиків у швейцарських Альпах було виявлено дві групи людських останків, а також уламки авіакатастрофи 1968 року, що зберігалися під снігом та льодом.

Раніше вчені заявили про те, що втрата морського льоду в Арктиці може посилюватися сильними штормами, здатними переміщати величезну кількість води у вигляді пари. Це явище відоме як «атмосферні річки», вони все частіше досягають Арктики навіть у морозні місяці, коли морський лід зазвичай отримує шанс на відновлення.