UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені помітили ослаблення ракового болю у пацієнтів з тяжким перебігом COVID-19

До цього комбінація коронавірусу та онкології передбачала лише погіршення стану хворого.

Вчені з Університетських лікарень Женеви заявили про виявлення феномену. За їхніми словами, важкий перебіг COVID-19 різко послаблює ракові болі у пацієнтів з онкологією. Як повідомляє ВВС, до цього поєднання захворювань призводило лише до погіршення стану хворого.

Зазначається, що висновки дослідників було опубліковано у журналі PAIN – провідному міжнародному науковому виданні, присвяченому вивченню болю.

Вчені спостерігали за трьома онкологічними пацієнтами – чоловіками віком від 67 до 84 років, які страждали на сильний біль, полегшити який не вдавалося за допомогою опіоїдів. Всі троє заразилися коронавірусом, хвороба протікала тяжко, тому їх довелося госпіталізувати.

Після госпіталізації усі троє пацієнтів розповіли лікарям, що помітили значне ослаблення болю, аж до повного тимчасового зникнення. Один із пацієнтів додав, що після одужання від коронавірусної хвороби раковий біль почав повертатися.

Читайте також: ВООЗ прогнозує зростання смертей від коронавірусу в Європі до весни 2022 року

Вчені вже помічали незвичайні симптоми у хворих з тяжким перебігом захворювання. Так, у пацієнтів із серйозним ушкодженням легень та низьким вмістом кисню в крові не було проблем із диханням. Дослідники припускають, що зараження коронавірусом могло викликати атипові симптоми через дисфункцію нервової системи.

Біль і задишка - суб'єктивні переживання, що виникають внаслідок складних процесів, у яких важливу роль відіграє острівцева частка мозку. Зокрема, ця частина відповідає за сприйняття людиною болю та задишки. Оскільки коронавірус викликає серйозне запалення в організмі, це може порушувати нормальну роботу кори острівця. І тоді людина може не усвідомлювати, що в неї щось болить або що їй важко дихати.

Альтернативна гіпотеза полягає в тому, що коронавірус викликає дисфункцію нервової системи та втручається у передачу нервових імпульсів, які відповідають за почуття болю та усвідомлення дихання.

Обидві гіпотези потребують додаткових досліджень.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені Університету Дьюка та Університету Північної Кароліни в Чапел-Хіллі виявили антитіло, яке здатне обмежувати тяжкість інфекції, спричиненої різними коронавірусами. Ефективно воно проти вірусу SARS-CoV-2.