UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені помітили на крилах метеликів захист від сильних злив

Гідрофобне покриття дозволяє крилу не ламатися під ударами великих крапель.

Біологи з Корнеллського університету з'ясували, що в крилах метеликів знаходяться особливі структури, які дозволяють їм не ламатися під ударами великих крапель дощу. Як повідомляє Naked science, удар дощової краплі для метелика еквівалентний удару м'ячем для боулінгу для людини.

У ході дослідження вчені вирішили з'ясувати, як краплі дощу взаємодіють з біологічними гідрофобними покриттями, у тому числі, крилами метеликів. Зібравши зразки листя, пір'я і комах, дослідники випускали на ці об'єкти краплі води з висоти двох метрів. Взаємодію рідини з поверхнею знімали за допомогою високошвидкісної камери, що записувала відео на швидкості близько тисячі кадрів на секунду.

Падаюча крапля вдаряється об гідрофобний шар воскоподібного покриття і, поширюючись по поверхні, розбивається про безліч нанорозмірних нерівностей, що покривають крило. Вчені порівнюють це з падінням повітряної кулі на гострі голки.

Дія нерівностей і зазубрин знижує кількість часу, протягом якого крапля взаємодіє з поверхнею. Крім того, вона знижує імпульс і знижує силу удару по крилу. Подібний "захист" і гідрофобний восковий шар зменшують теплопередачу: це дуже важливо, адже для польоту м'язи метелика повинні бути доволі теплими. Втрачаючи тепло, метелики стають менш рухливими і перетворюються на легку здобич для хижаків.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Трьох фігурантів справи Хізб ут-Тахрір залишили в СІЗО на два місяці

Раніше міжнародна група вчених заявила про те, що скорочення чисельності комах по всьому світу виявилося набагато масштабнішим, ніж вважалося до цього. За словами дослідників, у багатьох регіонах чисельність комах вже скоротилася на третину.