UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені помітили «ефект свідка» у щурів

У певних ситуаціях гризуни не будуть допомагати родичеві, який потрапив в біду.

Вчені із Чиказького університету помітили у щурів аналог «ефекту свідка», який спостерігається у людей. Як повідомляє Naked science, гризуни з меншою часткою ймовірності будуть допомагати родичеві, який потрапив в біду, якщо інші щури при цьому не діють.

Поняття «ефекту свідка» було введено Джоном Дарлі та Бібом Латане в 1968 році. Його також називають «ефектом Дженовезе» - в пам'ять про вбивство мешканки Нью-Йорка Кітті Дженовезе. Свідками різних епізодів злочину було близько десяти осіб, але жоден з них не зробив нічого, щоб допомогти жертві.

Вчені провели кілька експериментів, в яких моделювали надзвичайну ситуацію. Виявилося, що 70% учасників експерименту були готові допомогти постраждалій, якщо поруч нікого не було. Але якщо ж поруч були інші люди, це число знижувалося до 40%.

У 2011 році вчені помітили, що щури проявляють певну ступінь емпатії. Вони допомагають своїм родичам, які потрапили в пастки, і діляться з ними ласощами. Якщо кілька щурів бачать, що інший гризун потрапив в пастку, вони допомагають йому спільно. Але в деяких випадках у них теж спостерігається «ефект свідка».

Вчені провели серію експериментів, в яких частині щурів ввели мідазолам - анксиолитітичний препарат, який серед іншого знижував здатність щурів до емпатії. Такі гризуни не відчували тривоги родича, спійманого в пастку, і не були схильні надавати йому допомогу.

Виявилося, що тварини, які кілька разів поспіль опинялися поряд з спійманим у пастку щуром і в присутності одного або кількох «байдужих» щурів, в кожній новій подібній ситуації з меншою ймовірністю кидалися на допомогу тварині. У контрольній групі, де нікому з гризунів мідазолам не вводили, подібного ефекту не спостерігалося.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Тварини дійсно можуть передбачати землетруси - вчені

Раніше бразильські вчені виявили перше земноводне, яке може вражати жертву отруйним укусом. За словами дослідників, безногі земноводні виявилися схожі не змій не тільки зовнішнім виглядом.