UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені показали вплив вірусу Зіка на мозок

Вірус зв'язується з білком Musashi 1.

Вчені представили знімок, на якому можна побачити роботу вірусу Зіка в мозку, повідомляє Naked Science.

Вірус Зіка небезпечний для вагітних жінок, оскільки викликає вроджені дефекти у дітей. Зокрема, він може викликати мікроцефалію.

Вірус зв'язується з певним білком розвивається мозку, який називається Musashi 1. На даному знімку білок виділено фіолетовим. Musashi 1 дуже поширений в мозку ембріона і, як правило, є відправною крапкою для нових клітин мозку. Коли Вірус Зіка знаходить білок, він починає керувати ним, постійно відтворюючи себе, через що позбавляє мозок вирішального інструменту для будівництва.

В кінці січня 2016 року ВООЗ оголосила вірус Зіка глобальною загрозою. Експерти прогнозують, що в 2016 році вірусом можуть заразитися до 4 мільйонів чоловік в Південній і Північній Америці. На даний момент випадки захворювання відзначені у всіх частинах світу. Основним рознощиком вірусу є комар Aedes aegypti.

У липні стало відомо, що франко-австрійська компанія Valneva створила пробну версію вакцини проти вірусу Зіку. Препарат розроблений на базі створеної раніше Valneva вакцини від японського енцефаліту.