UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені підтвердили, що Бетховен страждав від отруєння свинцем

Але помер композитор не від цього.

У Бетховена діагностували отруєння свинцем

У Бетховена діагностували отруєння свинцем

Аналіз пасма волосся, а також передові технології геномного аналізу, дозволили розвінчати один із міфів про німецького композитора Людвіга ван Бетховена. А саме те, що він помер від отруєння свинцем, повідомляє Science Alert.

За словами дослідників, він помер від захворювання печінки, викликаного гепатитом В, і посиленого пристрастю композитора до алкоголю та генетичними факторами ризику.

Читайте також: Наступна пандемія: експерти припустили, яка хвороба її викличе

Незважаючи на інтерес вчених до того, як помер Бетховен, вони досі не можуть пояснити, що спричинило його проблеми зі шлунково-кишковим трактом, а також втрату слуху. Але незважаючи на це, Бетховен зумів написати разючі симфонії, відомі досі. Хоча втрата слуху змусила його відмовитись від виступів перед публікою.

Новий аналіз двох пасм волосся, яке, як вважається, належало Бетховену, показав, що композитор дійсно страждав від наслідків отруєння свинцем. Але цього отруєння було недостатньо, щоб його вбити.

Надер Рифаї, патолог Гарвардської медичної школи, та його колеги проаналізували пасма, справжність яких була підтверджена у 2023 році. Вони відомі як пасмо Бермана та пасмо Хальма-Тайєра. Використовуючи клінічно перевірені методи мас-спектрометрії, Рифаї та його колеги виміряли кількість свинцю, а також миш'яку та ртуті у двох пасмах волосся.

У пасмі Бермана концентрація свинцю була в 64 рази вищою, ніж верхня межа, допустима для здорової людини. А в пасмі Хальма-Тайєра – у 95 разів вище. Рівні ртуті та миш'яку також були високими.

За рівнем свинцю у зразках волосся ХІХ століття дослідники підрахували, що концентрація свинцю у крові Бетховена могла становити від 69 до 71 мікрограма на децилітр (мкг/дл).

"Такі рівні свинцю зазвичай пов'язані зі шлунково-кишковими та нирковими захворюваннями та зниженням слуху, але не вважаються достатньо високими, щоб бути єдиною причиною смерті", - заявили вчені у своїй статті.

Присутність свинцю в організмі Бетховена можна пояснити практикою пиття зі свинцевих посудин, лікуванням медикаментами з використанням свинцю.

«Хоча встановлені концентрації не підтверджують припущення про те, що вплив свинцю спричинив смерть Бетховена, він, можливо, сприяв документально підтвердженим недугам, які мучили його більшу частину його життя», - підсумовують дослідники.