UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені підтвердили можливе відкриття п'ятої сили природи

Нова частка може наблизити вчених до розуміння природи темної матерії.

Американські фізики підтвердили можливе відкриття нової фундаментальної сили. Про висновки вчених повідомляється на сайті Каліфорнійського університету.

Як заявив один з авторів дослідження, "якщо відкриття підтвердиться в ході подальших експериментів, це повністю змінить наше уявлення про Всесвіт і буде мати наслідки для об'єднання взаємодій і темної матерії".

Робота вчених присвячена можливим взаємодіям нової частки – протофобного Х-бозона, особливості якої були описані угорськими фізиками в квітні поточного року. На думку дослідників, частка вступає в реакцію тільки з електронами і нейтронами і входить до складу темного сектора природи.

Як заявив співавтор дослідження Тімоті Тайт, "на даний момент ми не знаємо жоден інший бозон, що має такі ж характеристики. Ми називаємо його Х-бозон, де "Х" означає невідомий".

На сьогоднішній день вченим відомі чотири фундаментальних взаємодій: сильна, слабка, гравітаційна і електромагнітна. З п'ятою взаємодією вчені пов'язують темну матерію – гіпотетичну субстанцію, яка проявляє себе тільки в гравітаційній взаємодії.

Раніше повідомлялося про те, що вчені розробили "план втечі" інформації з чорної діри, який би не порушував всіх законів класичної та квантової фізики, і розповіли про те, як подібний експеримент можна було б провести на практиці. Для нього буде потрібний астронавт, який буде знаходитися у "горизонті подій", електрон, який він буде тримати в руках, та інформація про напрямок руху (спін) чорної діри. Вимірявши спін чорної діри і те, якими властивостями володіють частинки світла, породжувані випромінюванням Хокінга, астронавт "відпускає" електрон за горизонт подій.