UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені підірвали модуль майбутньої космічної станції в рамках попередніх випробувань

Нова станція може замінити МКС вже наприкінці 2030-х.

Компанія Sierra Space підірвала житловий модуль майбутньої приватної космічної станції, яка в перспективі може замінити МКС. Це були вже треті випробування модуля, компанія прагне отримати сертифікацію NASA, повідомляє Space.com.

Велике інтегроване гнучке середовище Sierra Space, або LIFE стане частиною космічної станції Orbital Reef, яку будує Blue Origin. Вона є одним з проєктів приватних космічних станцій, кошти на розробку яких NASA виділило в 2021 році.

Читайте також: Знову загроза з боку Росії: МКС довелося ухилятися від космічного сміття

На даний момент Sierra Space провела три наземні вибухові випробування, оскільки сертифікація NASA вимагає великих наземних тестів, щоб переконатися, що конструкція безпечна для космічних польотів. В рамках випробувань, проведених у грудні, модуль мав витримати величезний тиск протягом 100 годин. Він вибухнув через 150, що перевищило очікування спеціалістів.

У липні та листопаді, Sierra Space провела два інших випробування на розривний тиск, в ході яких випробувальні модулі зазнавали постійно зростаючого тиску повітря, поки вони не розірвалися на частини. Надалі компанія планує провести ще два випробування свого модуля.

Нагадаємо, у жовтні МКС довелося включити двигун і здійснити маневр, щоб уникнути зіткнення з фрагментом супутника, який Росія підірвала під час протисупутникових випробувань у листопаді 2021 року.

14 грудня в російському «Союзі», пристикованому до МКС, зареєстрували витік рідини, що охолоджує. Це сталося за годину до того, як російські космонавти мали вийти у відкритий космос. «Космічна прогулянка» мала тривати шість годин і 40 хвилин, але її скасували, коли космонавти вже одягли скафандри і розпочали процес розгерметизації шлюзу.

Пізніше російські ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що температура в «Союзі» піднялася до 50 градусів Цельсія. У "Роскомосі" це заперечують, оцінюючи температуру корабля в 30 градусів за Цельсієм.