UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені оцінили шанси на наявність жилих планет біля тьмяних зірок

Біля тьмяних зірок може формуватися велика кількість "планет-океанів".

Вчені з Бернського університету провели комп'ютерне моделювання, яке допомогло їм оцінити шанси на появу жилих планет біля зірок з масою в 10 разів менше, ніж у Сонця. Висновки вчених були опубліковані на сайті arxiv.org.

Вчені встановили, що планети можуть формуватися на досить близькій відстані до зірки – в зоні населеності, де може існувати рідка вода. При цьому радіус таких планет буде складати 0,5 – 1,5 радіуса Землі.

На думку дослідників, подібні планети можуть бути справжніми "світами-океанами". Моделювання показало, що близько 90% з них можуть містити до 10% води (для порівняння, на Землі її менше 0,2%). Такі світи повинні бути повністю покриті океанами, багатокілометрова товща яких створює біля дна тиск настільки високий, що рідина тут повністю переходить у лід.

Читайте також: Китай приєднався до проекту з пошуку інопланетних цивілізацій

Дослідники припускають, що подібні планети в цілому підходять для появи і підтримки життя, хоч і не так ідеально, як Земля з її змішаною поверхнею.

24 серпня стало відомо про відкриття землеподібної планети біля Проксими Центавра. Відстань від планети Proxima b до материнської зірки становить 7 мільйонів кілометрів – всього 5% від відстані між Землею і Сонцем. Планета знаходиться набагато ближче до своєї материнської зірки, ніж Меркурій до Сонця, але і сама Проксима набагато тьмяніша за Сонце. Тому виходить, що Proxima b потрапляє всередину жилої зони своєї зірки. За оцінками, температура на її поверхні дозволяє існувати вода в рідкому стані.