UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені не виявили "печер" в надрах комети Чурюмова-Герасименко

Матерія комети на 72-74% складається з мікроскопічних порожнин.

Вчені з Кельнського університету склали гравітаційну карту комети Чурюмова-Герасименко, що допомогло їм з'ясувати, чи присутні в надрах комети печери. Результати досліджень вчених були опубліковані в журналі Nature.

Маса комети становить близько 10 мільярдів тонн, тобто вона в 20 мільйонів разів важча за будь-який з рукотворних космічних об'єктів. Разом з тим, вага комети досить мала, якщо порівняти її з розмірами небесного тіла. Дослідники визначили, що причина цього криється в тому, що близько 70 – 80% загального обсягу комети займають порожнечі. Але вченим належало визначити те, чи поширюються ці порожнечі рівномірно або приймають форму печер.

Читайте також: ESA опублікувало відео посадки зонда Philae на комету Чурюмова-Герасименко

Мартін Петцольд та його колеги використали дані, які були отримані апаратом "Розетта" в ході гравітаметричного дослідження і визначили, що надра печери не містять жодної печери, розмір якої перевищував би кілька сотень метрів. Це означає, що для комети характерні мікроскопічні порожнини і її матерія на 72-74% складається з пор і інших пустот. Висока рихлість і пористість надр небесного тіла свідчить про те, що первинна матерія нашої системи мала схожі властивості.

Комети 67P/Чурюмова – Герасименко є короткопериодичною кометою, яка має період обертання приблизно 6 років і 7 місяців. Комета складається з двох частин. Передбачається, що раніше вони були двома різними небесними тілами, а потім зіткнулися, утворивши одне. Дослідники розділили поверхню комети на дев'ятнадцять районів, які назвали на честь давньоєгипетських божеств.

Раніше вчені підтвердили наявність водяного льоду на поверхні комети. Водний лід був виявлений під зовнішньою оболонкою комети і в деяких регіонах на її поверхні. Разом з тим, аналіз поверхні комети вказує на те, що вона складається з темної, сухої речовини з невеликою домішкою водного льоду.