UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені назвали вживання горіхів корисним для серця

Регулярне вживання горіхів знижує ризик розвитку фібриляції передсердь.

Вчені заявили про те, що регулярне вживання горіхів може знизити ризик розвитку фібриляції передсердь. Крім того, дослідники встановили, що в деяких випадках вживання горіхів також може знизити ризик розвитку серцевої недостатності, хоча ця залежність є менш явною, повідомляє EurekAlert.

У ході дослідження вчені проаналізували дані 60 тисяч жителів Швеції у віці від 45 до 83 років. Добровольці розповіли про свої харчові звички і спосіб життя, після чого дослідники спостерігали за ними протягом 17 років або до моменту смерті, якщо вона наступала раніше.

У ході спостережень вчені зафіксували 4983 випадки серцевих нападів, 917 з яких призвели до летального результату, 3160 випадків серцевої недостатності, 7550 фібриляції передсердь і більше чотирьох тисяч випадків інсульту.

Вживання горіхів було пов'язано з меншим ризиком серцевого нападу, серцевої недостатності, фібриляції передсердь і аневризми черевної аорти після врахування віку та статі. При цьому, вживання горіхів один-три рази на місяць знижувало ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 3%, один-два рази на тиждень – на 12%, три і більше рази на тиждень – на 18%.

Раніше повідомлялося про те, що вчені винайшли універсальні ліки від хвороб мозку. Ці ліки розбивають бляшки в мозку у мишей, заражених хворобою Альцгеймера або Паркінсона, і покращують когнітивні і запам'ятовуючі функції мозку тварини.