UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені назвали вік дерев'яних кіл біля Стоунхенджа

Круги старше знаменитого пам'ятника приблизно на 800 років.

Вчені заявили про те, що монумент Ейвбері, який є комплексом з кам'яних стовпів і загадкових дерев'яних кіл, старше Стоунхенджа приблизно на 800 років. Висновки дослідників опубліковані в журналі Live Science.

Вік комплексу становить приблизно 5300 років. Вчені виявили сліди дерев'яних кіл, які використовувалися для ритуалів. Імовірно, кульмінацією обряду було спалювання дерев'яного паркану.

Комплекс Ейвбері розташований в 37 кілометрах від Стоунхенджа. На думку дослідників, він служив попередником знаменитого монумента. Фахівці виявили залишки керамічного посуду, що дозволило їм визначити більш-менш точний вік Ейвбері. Комплекс відноситься до епохи пізнього неоліту.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили схожий на Стоунхендж пам'ятник, вік якого датується 2700-2500 роками до н. е. Монументальна споруда з майже 100 каменів, заввишки до 4,5 метрів, що стоять півколом, була виявлена за допомогою георадара на глибині близько метра в районі Даррінгтон-уоллс, який раніше не був досліджений.