UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені назвали великий ніс людини побічним продуктом еволюції

На думку вчених, великий ніс не виконує ніяких функцій.

Вчені відмовилися вважати великий ніс людини результатом природного відбору. На думку дослідників, він не виконує ніяких функцій і є побічним ефектом зміни інших частин обличчя в ході еволюції. Висновки вчених були опубліковані в журналі PLoS Computational Biology.

Раніше антропологи припускали, що великий ніс допомагає людині більш ефективно "кондиціонувати" повітря (зігрівати і зволожувати його перед попаданням у легені), ніж плоскі носи шимпанзе та інших мавп. Але вчені з Кіотського університету спростували цю гіпотезу.

Дослідники відсканували носи і носові порожнини у шести людей, чотирьох шимпанзе і шести макак, а потім змоделювали рух потоків, що видихаються. З'ясувалося, що носові порожнини мавп "обробляють" повітря значно ефективніше, ніж аналогічні структури у людини. Таким чином, великий ніс не дав нічого особливо цінного Homo sapiens і виник випадковим чином, вважають дослідники.

Череп гомінін зазнав основних змін близько двох мільйонів років тому, під час появи в Африці перших представників виду Homo. Об'єм їхнього мозку виріс, а обличчя стали меншими. На думку дослідників, клімат Африки в цей час вимагали ефективного "кондиціонування" повітря, але цю роль виконували інші органи, наприклад, глотка.

Раніше вчені заявили про те, що у ході еволюції людина може перетворитися на подобу тюленя. Причиною метаморфоз, які відбудуться з людиною, стане підвищення рівня моря і викликані цим глобальні зміни умов життя на Землі. Людина буде вимушена пристосуватися до нових умов і одним з перетворень стане утворення кінцівок з перетинками, що дозволить швидше переміщатися у воді.