UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені назвали тектоніку плит необов'язковою умовою для виникнення життя на планеті

Планети з нерухомою літосферою також можуть підтримувати життя.

Вчені з Університету штату Пенсільванія заявили про те, що відсутність тектоніки плит на планеті може і не бути перешкодою для виникнення життя. Як повідомляє Naked science, на думку дослідників, літосфера більшості планет складена цілим, нерозривним шаром, тектоніка ж була зафіксована тільки на Землі.

У ході дослідження вчені провели розрахунки "енергетичного балансу" планети при моделюванні її життєвого циклу без участі тектоніки плит. Учених цікавило, чи здатне "первісне" тепло планети, що сформувалася, плюс енергія радіоактивного розпаду в її надрах, самі по собі підтримувати необхідний приплив тепла - без участі рухомої літосфери. І дійсно, навіть при цьому моделюванні авторами планети могли зберігати потрібні кількості енергії протягом чотирьох мільярдів років – для появи і розвитку життя термін більш ніж достатній.

Кругообіг вуглецю при цьому відбувається повільніше, але все-таки відбувається: ранній вулканізм покриває планету шаром застиглої лави, яка з часом ховається під осадовими породами і йде на глибину. Тут вона знову нагрівається і плавиться, випускаючи замкнений вуглекислий газ. Інтенсивність цього процесу визначається конкретним складом і розмірами планети, і у багатьох розглянутих вченими випадках вони забезпечували досить інтенсивний обмін речовин, підходящий для розвитку біосфери.

Раніше повідомлялося про те, що вчені відкрили екзопланету з орбітою, що суперечить теоретичним моделям. Обертаючись навколо досить невеликої зірки, вона відхилена від площини обертання зірки на 76%. Планета має масу, близьку до маси Юпітера, але розташовується на більш близькій відстані до зірки.