Вчені заявили про те, що вживання в їжу зелених листових овочів уповільнює старіння мозку і допомагає зберегти пам'ять та інші когнітивні функції. Висновки дослідників опубліковані в журналі Neurology.
У дослідженні вчених взяли участь 960 літніх людей, середній вік яких становив 91 рік. Вони пройшли анкетування, вказавши, чим вони зазвичай харчуються. Добровольці також щорічно виконували тести на когнітивні здібності (увага, пам'ять, мислення). Вчені розділили випробовуваних на п'ять груп у відповідності з тим, як часто ті вживали овочі, і порівняли тих, хто з'їдав 1,3 порції зелені на день, і тих, хто їв її найменше (0,1 порції).
У цілому, кожен рік розумові здібності всіх учасників знижувалися на 0,08 стандартних одиниць. Однак у тих, хто кожен день їв багато зелені, ознаки старіння мозку виявлялися в меншій мірі. За словами дослідників, вони на 11 років були молодшими за тих, хто не вживав овочів.
Раніше повідомлялося про те, що вчені знайшли білок, введення якого допоможе зупинити старіння. Випробування на мишах підтвердили, що введення в організм "омолоджуючого" білка помітно покращує фізичний стан тварин. Також у літніх гризунів різко знижувалися шанси померти від серцевих захворювань. Дане відкриття дає людям надію на те, що вони зможуть жити довше.