Вчені з Медичного центру Університету Вандербільта (США) заявили про те, що дієта з високим вмістом клітковини і йогурту асоційована зі зниженим ризиком розвитку раку легенів. Висновки дослідників ґрунтуються на даних 1,4 мільйона дорослих жителів США, Європи та Азії, повідомляє EurekAlert!.
Учасників дослідження розділили на п'ять груп, залежно від кількості клітковини і йогурту, які вони споживали. Виявилося, що для тих, хто вживав найбільшу кількість подібних продуктів, ризик розвитку раку легенів був на 33% нижчим, ніж для тих, хто не вживав йогурт взагалі і віддавав перевагу продуктам з низьким вмістом клітковини.
Ефект може бути пов'язаний з наявністю пребіотиків - компонентів їжі, які не засвоюються організмом, проте стимулюють ріст корисної мікрофлори в кишечнику. Вчені підкреслюють, що результати виявилися справедливими як для тих, хто палив у сьогоденні або минулому, і тих, хто ніколи не палив, а також для чоловіків і жінок різних національностей.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.
Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили перший випадок "зараження" людини раком. У 41-річного пацієнта були виявлені пухлини, клітини яких були занадто малими для ракових клітин людини. У ході досліджень виявилося, що пухлини були передані людині від паразита. Дослідження вчених показало, що ракові клітини, які виникли в організмі паразита "карликовий ціп'як", перейшли в організм господаря – чоловіка, організм якого був ослаблений ВІЛ-інфекцією.