UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені назвали нову причину вимирання стародавньої мегафауни

Підвищення вологості повітря призвело до зменшення кількості пасовищ.

Міжнародна група вчених виявила свідчення на користь нової причини вимирання мегафауни, яке відбулося 11-15 тисяч років тому. Про висновки вчених розповідає EurekAlert!.

Як зазначають дослідники, до вимирання мегафауни призвело танення вічної мерзлоти в Сибіру і Північній Америці. Це призвело до підвищення вологості повітря, через що на зміну звичних для тварин пасовищ прийшли торфовища і болота. Це призвело до розподілу популяцій великих тварин.

У ході дослідження вчені вивчили останки стародавніх тварин і встановили, що зміна навколишнього середовища стала одним з вирішальних факторів вимирання багатьох видів представників мегафауни, зокрема, гігантських лінивців і шаблезубих кішок.

Раніше американські вчені прийшли до висновку, що мамонтів згубили люди, а не зміни клімату. До таких висновків вони прийшли, вивчивши ізотопи азоту в бивнях, за якими змогли визначити вік відлучення дитини від матері. ченые досліджували 15 бивнів мамонтів, віком від 40 до 10 тисяч років. У ході досліджень виявилося, що за 30 тисяч років вік відлучення від матері знизився з восьми до п'яти років. Це означає, що мамонти перебували під постійним тиском з боку мисливців.