UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені назвали новий вид амеби на честь Гендальфа

Амеби мають зовнішню оболонку конусоподібної форми.

Бразильські вчені виявили новий вид амеб і назвали його на честь чарівника з трилогії "Володар перснів" Джона Толкієна. Результати роботи вчених були опубліковані в журналі Acta-Protozoologica.

Амеби - рід одноклітинних з мінливою формою тіла, що мешкають в живих організмах, грунті і водоймах. Новий вид був виявлений у водоймах різних штатів Бразилії та віднесений до роду Arcella черепашкових амеб. Як і деякі інші представники загону, новий вид має щільну зовнішню оболонку. Проте зазвичай така оболонка має дискообразную або напівсферичну форму, тоді як у знайдених амеб вона конусоподібна.

Вчені назвали новий вид на честь чарівника Гендальфа, капелюх якого мав таку ж форму, - Arcella gandalfi. Варто відзначити, що A. gandalfi також відрізняється відносно великим розміром: середній діаметр оболонки становить 81 мікрометр, довжина - 71 мікрометр, що приблизно вдвічі більше, ніж у решти черепашкових амеб цього загону.

Читайте також: Вчені створили електронну таблетку, що працює від шлункового соку

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили новий вид гігантських черепах, які проживають на Галапагоських островах. З урахуванням нововідкритого виду, на даний момент на Галапагоських островах мешкають 11 видів гігантських черепах. Раніше їх було 15, проте 4 види вимерли. Такі черепахи, в основному, живуть на сході острова Санта-Крус.