UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені досягли успіхів у створенні назальної вакцини проти COVID-19

Клінічні випробування науковці сподіваються розпочати вже найближчим часом. 

Що б ви обрали: отримати вакцину через шприц чи у вигляді назального спрею? Як повідомляє DW, найближчим часом другий варіант може стати цілком реальним.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) визначила: щороку у світі робиться більше ніж 16 мільярдів ін’єкцій. Передбачається, що в 2021 році дане число може зрости на додаткових 5,6 мільярда, так як зараз відбувається кампанія вакцинації проти COVID-19. 

Для того, аби задовольнити збільшений попит на вакцину, науковці розробляють альтернативні способи її введення, зокрема у вигляді назального спрею.

На основі сучасних технологій

У Мексиці вчені працюють над виготовленням назальної вакцини “Патрія” (Patria), ключовий інгредієнт якої розробив разом зі своєю дослідницькою групою Пітер Палезе, голова кафедри мікробіології Медичної школи Ікана в лікарні Маунт Сінай у США. Клінічні випробування науковці сподіваються розпочати вже найближчим часом.

Однією з основних переваг назальної вакцини є те, що її можна зберігати в звичайному холодильнику за 2-4 °C, на відміну від Pfizer і Moderna, яким потрібні наднизькі температури. До того ж, оскільки вірус для вакцини вирощується усередині курячих яєць — ця ж технологія використовується для багатьох вакцин проти грипу, — вартість розробки дешевша.

У зв’язку з невідкладністю ситуації через пандемію випробування першої та другої фази проводяться паралельно. Участь у них беруть люди з п'яти країн, початкові дані очікуються до липня.

Читайте також: У західних областях спостерігається спалах COVID-19 – KSE

Більш ефективна вакцина

Вчені Вашингтонського університету в Сент-Луїсі також працюють над назальною вакциною проти COVID-19.

Дослідницька група на чолі з вірусним імунологом Майклом Даймондом й онкологом Девідом Куріалом виявила, що миші, які отримали разову дозу вакцини через ніс, були повністю захищені від SARS-CoV-2. Тоді як гризуни, що отримали таку ж вакцину за допомогою ін’єкції, мали нижчий рівень протидії хворобі.

Щоб виготовити вакцину, дослідники вставили спайковий білок  SARS-CoV-2 всередину знешкодженого аденовірусу, який викликає звичайну застуду. У такий спосіб організм може виробити імунний захист до протеїну, що допомагає коронавірусу проникати в клітини.

«Важливо, щоб одна доза вже викликала стійку імунну відповідь. Вакцини, які потребують двох доз для повного захисту, менш ефективні, тому що деякі люди з різних причин ніколи не отримують другу», – ділиться Куріал.

Оскільки вакцина не містить живого вірусу, вона також буде хорошим варіантом для людей, чия імунна система ослаблена такими захворюваннями, як рак, ВІЛ та діабет.

Читайте також: Карантин в Україні: як змінилися основні правила

Не нова ідея

Ідея може здатися новою, але безголкові вакцини існують протягом десятиліть.

Першою, яка мала великий вплив, була оральна вакцина проти поліомієліту, що досі використовується в країнах з низьким рівнем доходу. Вакцина містить ослаблену версію поліовірусу й діє шляхом інфікування шлунково-кишкового тракту та провокування імунної відповіді у носія.

Існують також пероральні вакцини від черевного тифу, холери та ротавірусу, а також назальна вакцина від грипу. Вони теж містять ослаблені форми збудника, що викликає захворювання.

Читайте також: Подорож під час карантину: куди можуть поїхати українці у ЄС з COVID-сертифікатом

Українці можуть подорожувати до більшості країн Євросоюзу, якщо мають сертифікат вакцинації проти коронавірусної інфекції. Перевірити правила в’їзду та список схвалених в кожній країні вакцин можна на інтерактивній карті Міністерства закордонних справ.