UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені допустили пересадку людині свинячого серця "протягом трьох років"

Пересадити людині нирку тварини планують уже цього року.

Адаптоване серце свині може бути пересаджена людині вже протягом трьох найближчих років. Про це заявив хірург Теренс Інгліш, який одним з перших у Великій Британії провів трансплантацію серця, повідомляє The Guardian.

За словами Інгліша, його протеже спробує пересадити нирку свині людині вже цього року.

"Якщо результат міжвидової трансплантації буде задовільним у випадку свинячих нирок для людей, тоді дуже ймовірно, що серце буде використано для таких операцій протягом найближчих років. Якщо все спрацює з ниркою, тоді можна буде пересадити і серце. Це сильно змінить всю проблему", - заявив кардіохірург.

Анатомія і фізіологія свинячого серця сходження з людською, тому тварин часто використовують для пошуку нових способів лікування. Міжнародна група вчених з'ясувала, що ін'єкція невеликої кількості генетичного матеріалу під назвою мікро-РНК-199 в серце, яке було уражено нападом, змушує клітини регенерувати. У ході дослідження вчені ввели свиням, які пережили інфаркт міокарда, мікро-РНК-199, в результаті чого їм вдалося досягти "практично повного відновлення".

Разом з тим, використовувати метод, який дослідники вже називають "святим Граалем для кардіологів", на людях ще рано. Більшість піддослідних свиней загинули незабаром після ін'єкції, оскільки не вдалося придушити експресію мікро-РНК-199.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.