UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені датували сучасне вимирання тварин ХІХ століттям

За останні 500 років на Землі вимерло близько 840 видів тварин.

Міжнародна група вчених встановила, що розмір популяції більшості сучасних вимираючих тварин почав скорочуватися з кінця ХІХ століття. Висновки вчених були опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

За даними Міжнародного союзу охорони природи, за останні 500 років вимерло близько 840 видів тварин, в статусі вимираючих знаходяться 22 тисячі видів тварин. Разом з тим, вчені не можуть визначити, які чинники грають основну роль у цьому процесі.

У ході нового дослідження вчені проаналізували понад 10 тисяч наукових праць, які були присвячені генетичній різноманітності 2764 видів хребетних. У вибірку увійшли тварини, яким загрожує вимирання (вразливі, вимираючі види і види на межі зникнення), а також ті, яким вимирання не загрожує. Аналіз показав, що генетичне різноманіття у перших нижче, що не враховується при внесенні їх у Червону книгу.

Читайте також: Жінки еволюційно запрограмовані жити довше за чоловіків – вчені

Потім автори побудували математичну модель для датування початку різкого скорочення популяцій у "червонокнижних" видів. Виявилося, що падіння чисельності багатьох з них почалося приблизно 123 роки тому. У середньому кожні 10 років розмір популяцій знижувався на 25%, при цьому розмір предкової популяції таких видів був на 22% меншим, ніж у видів, яким загрожує вимирання. Період скорочення оцінюється як нетривалий.

Час зниження популяцій відповідає початку широкого поширення індустріалізації і змін екологічних систем. Побічно це підтверджує домінуючу роль антропогенних чинників у вимиранні розглянутих видів. Разом з тим вчені відзначають, що причиною їхнього низького генетичного різноманіття скоріше є низький розмір предкових популяцій. Це пояснює близько 24-37% відмінностей в генетичному різноманітності.

Раніше повідомлялося про те, що вчені з університету Вайомінга в Ларамі (США) за допомогою точного датування радіовуглецевих рештків мегафауни Північної і Південної Америки підтвердили, що у вимирання мастодонтів, гігантських лінивців та інших великих тварин були винні предки індіанців, які заселили Новий Світ 16-15 тисяч років тому.