UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вакцинація від COVID-19 врятувала 240 тисяч життів у США за півроку – вчені

Щеплення допомогли «запобігти хвилі» заражень, спричиненій штамом «Альфа».

Вчені з Йоркського університету, Школи громадського здоров'я Єльського університету та Школи медицини Університету Меріленда провели дослідження, яке показало, що вакцинація проти COVID-19 дозволила врятувати 241 тисячу життів у США за півроку. За цей період вона дозволила уникнути мільйона госпіталізацій, пов'язаних із зараженням вірусом, повідомляє Science alert.

Дослідники провели моделювання, яке дозволило оцінити успіх вакцинації в США в період із середини грудня 2020 року, коли стартувала кампанія, до 30 червня 2021 року. Модель показала, що щеплення від коронавірусу дозволили уникнути 14 мільйонів випадків зараження.

Читайте також: В Україні змінили змішані схеми вакцинації від коронавірусу

"Наша аналітична модель показала, що програма вакцинації від COVID-19 у США пов'язана зі скороченням загальної кількості госпіталізацій та смертей майже вдвічі протягом перших шести місяців 2021 року", - заявили вчені. Вони також додали, що вакцинація дозволила "уникнути хвилі заражень", спричинених штамом "Альфа", який вперше був зафіксований у Великій Британії.

Дослідники зазначають, що з появою нових штамів все більш важливо забезпечувати доступ до вакцинації, особливо незахищених верств населення, оскільки це відіграватиме вирішальну роль у запобіганні новим випадкам зараження.

За словами вчених, обмеження їхньої моделі полягають у тому, що вони використовували дані лише про офіційно зареєстровані випадки зараження, а також не враховували ефекту ослаблення імунітету після вакцинації або перенесеного захворювання протягом досліджуваного часу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Нагадаємо, у світі стрімко поширюється новий, більш заразний штам коронавірусу «Омікрон». Технічний керівник ВООЗ Марія Ван Керхов назвала три причини домінування «Омікрона». Незважаючи на те, що новий штам протікає у легшій формі, у порівнянні з «Дельтою», він не відноситься до так званих «м'яких» штамів. «Омікрон» вбиває та відправляє людей на лікарняні ліжка, попереджають в Організації.