UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Японії дозволили генетичну модифікацію ембріонів людини

Редагування геному ембріонів дозволено в наукових цілях.

Влада Японії схвалили генетичну модифікацію запліднених людських яйцеклітин в наукових цілях. Як повідомляє The Japan Times, відповідне рішення ухвалила урядова рада з біоетики.

Вчені отримали право редагувати геном ембріонів для того, щоб вивчити роль окремих генів в їхньому ранньому розвитку, розробити нові методи лікування вроджених захворювань і вдосконалити репродуктивні технології. При цьому в кожному окремому випадку необхідно буде підтвердити, що подібні дослідження не можна провести яким-небудь іншим чином.

Застосовувати редагування геному людських ембріонів в клінічних умовах, як і раніше, заборонено, оскільки воно може мати непередбачувані наслідки для дитини та її майбутнього потомства. Також рада назвала етично проблематичними втручання в ДНК з немедичними цілями, наприклад, для зміни кольору очей чи нарощування м'язової маси.

У лютому цього року дозвіл на редагування геному людини отримали вчені з Великобританії. Дослідження будуть проводитися з ембріонами, зачатими за допомогою донорського матеріалу в лабораторних умовах. Ембріони будуть вивчатися впродовж двох тижнів і не можуть бути імплантовані жінкам для подальшого розвитку вагітності.