UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Ужгороді знайшли рідкісну середньовічну монету

На думку вчених, вона не була в обігу.

Закарпатські археологи виявили в Ужгородському замку середньовічну монету, яка була викарбувана на рубежі XI-XII століть. За словами дослідників, це найбільш рання монета, яка була знайдена на території Ужгородського замку, повідомляє mukachevo.net.

"Денар. Угорське королівство. Калман (1095-1116 рр.). Це найбільш рання середньовічна монета, виявлена на території Ужгородського замку (під час археологічних досліджень в 2019 році)", - заявив кандидат історичних наук УжНУ, археолог Володимир Мойжес.

Відзначається, що викладачі та студенти університету досліджують руїни церкви святого Юрія, яка розташовується на території замку. У криптах свого часу ховали представників знатного роду Другетів, яким належала фортеця і місто до XVII століття, і інших родів.

Одну з крипт вдалося розкопати до рівня підлоги. Тут знайшли медальйон, хрестик, застібки, заклепки від трун, а також шаблю XVI століття. На території Закарпаття вченим також вдалося виявити візантійські монети, які датуються X і початком XI століття.

За словами закарпатського дослідника, вченого Йосипа Кобаля стародавні монети на території краю з'явилися в III столітті до н. е. і були пов'язані з приходом в цей регіон кельтів. Це срібні тетрадрахми македонських королів Філіпа і Олександра Македонського. Такі монети були знайдені в досить великій кількості, зокрема, в селі Гут Берегівського району.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Археологи знайшли в Мексиці статую жінки з вищого стану

Раніше археологи виявили в селі в графстві Гемпшир в Великій Британії середньовічну китайську монету. Вона відноситься до епохи династії Сун і була випущена приблизно в 1008-1116 роках нашої ери.