UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Японії запустили на повну потужність найшвидший суперкомп'ютер у світі

Апарат буде, в тому числі, допомагати досліджувати COVID-19.

Японський суперкомп'ютер Fugaku, який є найшвидшим у світі за швидкістю обчислень, у вівторок запустили на повну потужність. Його використовуватимуть, в тому числі, і для досліджень, пов'язаних з новим коронавірусом, повідомляє «Ліга».

Суперкомп'ютер може виконувати 442 квадрильйона обчислень на секунду, він в 2,8 рази швидший за наступний за потужністю комп'ютер в світі. Fugaku використовуватимуть для досліджень в таких сферах, як зміни клімату, боротьба з COVID-19 і ще 100 напрямках.

"Я сподіваюся, що люди будуть дорожити Fugaku, оскільки він може робити те, чого не міг його попередник, в тому числі штучний інтелект і аналітику великих даних", - сказав Хіроші Мацумото, президент дослідницького інституту Riken, що займається розробкою.

Суперкомп'ютер розробила компанія Fujitsu, його частково запустили в квітні 2020 року. Одне з перших його завдань - візуалізація руху крапель, що випускаються людиною при розмові або кашлі, для більш точного розуміння швидкості поширення коронавірусу. Його визнали абсолютним лідером серед суперкомп'ютерів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені навчили свиней грати в комп'ютерні ігри

Раніше фізики з Науково-технічного університету в Шанхаї заявили про створення квантового комп'ютера, якому вдалося досягти квантової переваги. Це означає, що йому вдалося вирішити задачу, яка знаходиться за межами можливостей сучасних суперкомп'ютерів.