UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Ізраїлі знайдено найстаріше на Близькому Сході сховище вина

Аналіз органічних речовин, які залишилися у флягах, показав, що винороби Тель-Кабрі присмачували свій напій медом, м'ятою, ялівцем, корою кориці і навіть смолою. Схожий склад був у лікарських вин, що використовувалися в давньому Єгипті.

Міжнародна група археологів в ході розкопок на території стародавнього ханаанського міста Тель-Кабрі в Ізраїлі виявила найбільший і найдавніший на Близькому Сході винний льох

Його запаси, на думку дослідників, місцева знать використовувала на урочистих заходах. Свої результати вчені з кількох наукових центрів Ізраїлю і США оприлюднили в Балтіморі на щорічних зборах Американських шкіл дослідження Сходу.

Археологи знайшли сорок винних фляг по 50 літрів кожна, в яких колись зберігалося міцне і солодке вино. Вік цих предметів, за оцінками дослідників, складає 3,7 тисячі років.

"Це неперевершена за розміром та віком знахідка", - зазначив глава факультету класичних і близькосхідних мов і цивілізацій Університету Джорджа Вашингтона (США) Ерік Клейн.

Аналіз органічних речовин, які залишилися у флягах, показав, що винороби Тель-Кабрі присмачували свій напій медом, м'ятою, ялівцем, корою кориці і навіть смолою. Схожий склад був у лікарських вин, використаних в стародавньому Єгипті, відзначають автори роботи.

Крім того, з'ясувалося, що склад вина в кожній з фляг був практично однаковий. Це вказує на те, що приготування напою йшло не "на око", згідно фантазіям виноробів, а по строго соблюдавшемуся рецептом, пояснив керівник факультету морських цивілізацій Університету Хайфи (Ізраїль) Ассаф Ясур-Ландау.

Вчені також вважають, що оскільки погріб розташовувався біля зали, де проходили бенкети, то вміст фляг споживали представники місцевої знаті і їх іноземні гості. !zn

Читайте також:

Археологи виявили в Ізраїлі палац біблійного царя Давида

Фрагмент давньоєгипетського сфінкса знайдений на території Ізраїлю

Археологи знайшли перше не письмове підтвердження існування Віфлеєму

Археологи виявили могилу пророка Захарії