UA / RU
Підтримати ZN.ua

В іспанському барі під час ремонту знайшли лазні ХІІ століття

На початку 1900-х років архітектор Вісенте Травер перетворив старовинну будівлю на готель.

Під час проведення ремонтних робіт в барі Cervecería Giralda в Севільї були знайдені лазні ХІІ століття. Виявилося, що в 1900-х роках архітектор Вісенте Травер перетворив старовинну будівлю на готель, зберігши тим самим лазню, яка була побудована під час халіфату Альмохадов, повідомляє «Новое время».

Господарі бару вирішили зробити ремонт під час локдауну, пов'язаного з пандемією коронавірусу. Робочі виявили фрески, унікальні для Іспанії та Португалії. Знахідка стала несподіванкою, оскільки вважалося, що будівля є «стилізацією під нео-мудехар».

«Найголовніше, що ми усвідомили, що лазня була повністю пофарбована зверху до низу високоякісним геометричним орнаментом. Малюнки виконані червоною вохрою на білому, а на стінах і склепінних стелях збереглися великі фрагменти. Це єдина збережена арабська лазня з автентичним декором; досі єдині відомі зразки мали фарбу тільки на плінтусах», - говорить Альваро Хіменес, археолог, який керував роботами.

Виявилося, що основний простір закладу, де розташовувалася барна стійка, колись був теплою кімнатою хаммама площею 6,7 квадратних метра з восьмикутною склепінчастою стелею, яку підтримували чотири колони. Одна сторона відкривається в прямокутну кімнату з циліндричним склепінням шириною 4,10 метра і довжиною 13 метрів, яка колись служила холодною кімнатою для лазні. Кухонна зона - це те місце, де повинна була бути гаряча кімната, хоча єдиний залишок - це частина арки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Археологи знайшли ймовірного «предка» Стоунхенджа

Раніше археологи знайшли в Єгипті найдавнішу пивоварню в світі. Експерти припускають, що пивоварню могли побудувати за часів фараона Нармера - засновника I династії Раннього царства (3150 - 2613 р.до н.е.).