UA / RU
Підтримати ZN.ua

У галактичному кластері виявлено подвійне радіогало

Кластер знаходиться на відстані 4,6 мільярда світлових років від Землі.

Команда астрофізиків з Манчестерського університету виявила великі області, заповнені радіовипромінюванням, які знаходяться в галактичному кластері MACSJ2243.3-0935. Зроблене відкриття дозволить прояснити особливості формування великомасштабної структури Всесвіту.

Кластер MACSJ2243.3-0935, який досліджували вчені, є центром надскупчення SCL2243-0935. Цей кластер є одним з найбільш віддалених від Землі і знаходиться на відстані приблизно в 4,6 мільярда світлових років. Кластер було досліджено за допомогою двох радіотелескопів.

Читайте також: NASA представило фото галактичного кластера з надпотужним космічним виверженням

Вчені встановили, що в центрі кластера ховається велика область радіовипромінювання з щільністю потоку випромінювання приблизно в 10-2 Янських або 10-27 Вт/(м2·Гц) при частоті 1,4 Гігагерц. Спектральна щільність потоку - параметр, який оцінює кількість енергії, що надходить на квадратний метр поверхні за одиницю часу в одиничному інтервалі частот. Ширина виявленого радіогало склала близько трьох мільйонів світлових років.

Знайдена область розповсюдження радіовипромінювання відноситься до типу гігантських радіогало. На захід від кластера також було виявлено інше джерело радіовипромінювання з набагато меншою щільністю потоку. Його довжина становить приблизно 2,4 мільйона світлових років. На думку вчених, ця область належить до радіореліктів. Якщо це припущення підтвердиться, MACSJ2243.3-0935 стане одним з небагатьох кластерів з двома типами радіогало. У майбутньому це допоможе розкрити механізми формування галактичних скупчень на ранніх стадіях розвитку Всесвіту.

Раніше повідомлялося про те, що телескоп "Хаббл" зробив фото кулястого кластера Терзан 1, який розташовується на відстані 20 тисяч світлових років у сузір'ї Скорпіона, і є одним з 150 кулястих кластерів, що входять в Чумацький Шлях.