UA / RU
Підтримати ZN.ua

В апарат ESA врізався потужний потік сонячної плазми

Європейський апарат успішно впорався з випробуванням.

Європейський апарат Solar Orbiter зіткнувся з потужним потоком плазми, викинутим Сонцем. Плазма накрила апарат прямо перед маневром, який він здійснював біля Венери, повідомляє Space.com.

Величезний викид корональної маси (СМЕ) відбувся на Сонці 30 серпня, він був направлений у бік Венери. Незабаром після цього гігантська бульбашка плазми накрила Solar Orbiter, який в цей момент готувався до останнього орбітального обльоту цієї планети.

Читайте також: Сонце поглине Меркурій, Венеру та Землю: як це станеться

На щастя, лабораторія ESA була призначена для вимірювання таких вибухів, тому вона була готова до протистояння такому зіткненню.

На Solar Orbiter встановлено 10 інструментів, призначених для спостережень за поверхнею Сонця та збору даних про СМЕ та магнітне поле зірки. Деякі з цих інструментів були відключені під час близького зближення з Венерою через потенційний ризик відбиття сонячного світла від сильної атмосфери планети.

Але, незважаючи на це, Solar Orbiter зміг зібрати деякі важливі відомості про довкілля під час зіткнення зі СМЕ, зареєструвавши збільшення кількості заряджених частинок. А пізніше апарат успішно здійснив зближення з Венерою.

"Близький підхід пройшов точно за планом, завдяки ретельному плануванню з боку наших колег з Flight Dynamics та старанній роботі групи управління польотом", - заявив Хосе-Луїс Пеллон-Байлон, менеджер з експлуатації Solar Orbiter.

Спочатку це зближення було задумано для того, щоб апарат міг скоригувати свою орбіту та підійти ближче до Сонця. Але під час прольоту він також зміг провести спостереження за магнітним полем Венери.

Раніше вчені заявили про те, що сонячна погода змушує супутники сходити зі своїх орбіт. За словами дослідників, надалі ця ситуація лише посилюватиметься.