UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українець винайшов експериментальну сонячну станцію

За підрахунками винахідника, станція забезпечить гарячою водою десять тисяч чоловік.

Житель Миргорода Сергій Юрко створив експериментальну сонячну станцію. Чоловік спорудив станцію з дешевих матеріалів: дерево, пінополістирол, лавсанова плівка на дзеркалах.

Зі слів винахідника, странция складається з дванадцяти деталей, кожна з яких має свій термін служби. Основна частина деталей повинна працювати двадцять років.

"На калькуляторі можна порахувати, що пінополістирол, який я випробовую вже чотири роки, коштує у п'ять разів дешевше, ніж сталевий лист. Вартість тепла з урахуванням заміни коштує два євроценти за кіловат годину, порівнюючи з плоскими колекторами, в яких витрати до двадцяти євроцентів. Якщо замінити сталеву трубу на мідну, пристрій буде нерентабельний. Він має сенс, доки дешевше газу", - зазначив винахідник.

Сергій Юрко запропонував місту Миргород проект сонячної станції площею 10 гектарів. З її використанням щорічно можна економити 830 кубів газу. Це приблизно 300 000 євро.

За підрахунками винахідника, станція забезпечить гарячою водою десять тисяч чоловік. Велика станція зможе задовольнити потреби всього міста.

У міській раді вважають, що сонячну станцію в промислових масштабах використовувати поки рано. Автору запропонували реалізувати проект на невеликому багатоквартирному будинку, торговому комплексі або в готелі.

Раніше повідомлялося, що в Україні розробили першу мобільну казарму для військових. Пересувна казарма для військових або трансформований модуль - це спільний проект українських розробників: державного підприємства "Південний машинобудівний завод" та благодійного "Фонду оборони країни".