UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українець винайшов "розумні" жалюзі, що забезпечують квартиру електроенергією

Одне вікно, обладнане такими жалюзі, може генерувати до 100 кВт електроенергії на місяць.

Українець Євген Ерік винайшов "розумні" жалюзі SolarGaps, які допоможуть жителям багатоквартирних будинків отримати недорогу електроенергію. SolarGaps представляють собою сонячні модулі, які вмонтовуються з внутрішньої або зовнішньої частини віконного отвору. Модулі перетворюють сонячне випромінювання на теплову і електричну енергію, що дозволяє зробити приміщення незалежним від зовнішніх електричних мереж.

Як заявляє Ерік, "жалюзі SolarGaps, встановлені в трикімнатній квартирі з вікнами, що виходять на південь, здатні виробляти до 600 Вт на годину або близько 4 кВт на день, а це 100 кВт на місяць. Середнє споживання квартири коливається від 100 до 250 кВт на місяць".

Установка подібних жалюзі обійдеться в 300 доларів. А ось повністю відключитися від зовнішніх джерел енергії можна тільки при обладнанні понад 10 квадратних метрів вікон, які виходять на південну сторону.

В подальшому винахідник планує зробити жалюзі більш потужними за рахунок застосування більш ефективних і надійних модулів. Це дозволить збільшити ККД жалюзі до 190 Вт на квадратний метр вікна.

Раніше повідомлялося про те, що інженер з Києва винайшов капсулу, яка здатна врятувати всіх пасажирів літака при аварії.