UA / RU
Підтримати ZN.ua

Український криголам "Ноосфера" здійснив перший рейс до Антарктиди

Судно доправило до Антарктики українських та польських експедиції.

Український криголам "Ноосфера" повернувся до Чилі, здійснивши рейс до Антарктиди. Про це повідомили в Національному антарктичному науковому центрі. Судно доправило українську та польську експедиції на станцію "Академік Вернадський".

Це був перший рейс  "Ноосфери" до крижаного континенту під синьо-жовтим прапором. У цьому ж рейсі була запланована програма з досліджень Південного океану. Більшу частину програми довелося скасувати через російсько-українську війну. Однак, вперше за 20 років українською експедицією були відібрані проби донних відкладів в океані.

"Тобто за перший рейс "Ноосфери" до Антарктики ми маємо і перезмінку українських експедицій, і міжнародну співпрацю, і проведення унікальних досліджень з вивчення Південного океану. В умовах війни, коли інші країни в нас запитували, чи зможемо ми хоча б провести ротацію зимівників на "Вернадському", це можна назвати не просто перемогою, а дуже великою перемогою на антарктичному фронті", – відзначив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Читайте також: Вперше за 20 років: український флагманський криголам «Ноосфера» вирушив у свій перший рейс до Антарктиди

Нагадаємо, "Ноосферу", у минулому "Джеймса Кларка Росса", Україна придбала у Великої Британії в серпні 2021 року. У свій перший рейс з новим ім'ям та під українським прапором криголам вирушив у річницю відкриття Антарктиди.