UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські військові отримають роботизовані турелі, які допомагатимуть дистанційно знищувати росіян

«ШаБля» – це зброя для сучасної війни.

Команда українського кластеру розвитку оборонних технологій Brave1 розробила роботизовані турелі для кулемета «ШаБля».

Їх вперше законтрактували для війська, розповів міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Читайте також: Розробники української рації, яку не можуть глушити росіяни, отримали кошти на розвиток продукту

«ШаБля» – це куленепробивна автоматизована система під кулемети, що допомагає бійцям дистанційно знищувати ворога. Саме завдяки дистанційній роботі турель зберігає життя та здоровʼя кулеметників. «ШаБля» – це інновація і приклад зброї сучасної війни. Розробка перейшла зі стартапу в сталий проєкт, який контрактує держава», – уточнив очільник Мінцифри.

Нагадаємо, у Brave1 протестували українську антидронову рушницю. Вона змогла посадити один із найпопулярніших коптерів - Mavic 3.

Читайте також: Україна працює над роботами для евакуації поранених із поля бою

Також ЗСУ використовують на передовій безпілотний робот Ironclad. Він здатен штурмувати ворожі позиції, проводити розвідку та забезпечувати військових вогневою підтримкою.

Окрім того, Brave1 розробив так званий плащ-невидимку для Сил оборони. Він блокує випромінювання тепла і допомагає українським військовим бути непомітними для російських окупантів.

Читайте також: В Україні запустили серійне виробництво безпілотника Sirko та готують ще одну його версію

Команда виготовила автономний безпілотник для пошуку мін. Заявляється, що в середньому він працює у 4 рази швидше за людину.

А наземний робот Sirko може евакуювати поранених із поля бою, а також перевозити вантажі та проводити розвідку ворожих позицій. Він має корисне навантаження до 200 кг і зараз проходить тестування на фронті.