UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські вчені розшифрують ДНК тварин із озер Антарктики 

З обладнанням для дослідження Україні допоможе Австралія.

Українські вчені розшифрують геноми істот, які живуть у прісноводних озерах Антарктики, повідомив Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ). 

Озера в Антарктиці зазвичай населяють представники ракоподібних: веслоногі раки (Copepoda), серед яких найпоширенішими є Boeckella poppei, а також представники роду Brancinecta.

«Вони легко адаптуються до швидких змін температури води, солоності тощо, але за рахунок чого відбувається така адаптація, вченим ще належить з’ясувати. В умовах зміни клімату ця інформація є вкрай корисною для людства. І першим етапом такого дослідження є прочитання повного набору генетичної інформації – геному цих видів», – йдеться у повідомленні центру.

Читайте також: У Сонячній системі знайшли ще один океан – там, де не очікували

Розшифрувати ДНК українським вченим допоможе Австралійський центр досліджень геному (Australian Genome Research Facility).

Заступник директора Національного антарктичного наукового центру з наукової роботи Ірина Козерецька подала заявку на проведення досліджень з повного прочитання геномів прісноводних організмів Антарктики до Українсько-австралійського дослідницького фонду, в результаті чого НАНЦ став однією з дев’яти наукових установ України, яким фонд надасть грант на доступ до дослідницької інфраструктури Австралії. 

«Планується передати проби в Австралію та прочитати геноми істот протягом 2024 року, а отримані результати опублікувати після завершення всіх робіт», – уточнили в НАНЦ.

Раніше повідомлялося, що розшифровка ДНК мумії бабуїна зі Стародавнього Єгипту допомогла дізнатися про забуте портове місто, якого немає на картах.