UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українська «Вікіпедія» назвала найпопулярніші статті 2022 року

Найбільшою популярністю користувалася стаття, присвячена повномасштабному вторгненню Росії.

Громадська організація «Вікімедія Україна» проаналізувала статистику відвідування українського сегменту онлайн-енциклопедії та назвала найпопулярніші статті. Так, на першому місці розмістилася стаття, присвячена початку повномасштабного вторгнення Росії.

Статтю «Російське вторгнення в Україну (2022)» відвідали понад 3,8 мільйона разів. На другому місці розмістилася стаття «Арестович Олексій Миколайович» (понад 2,2 мільйона переглядів), а на третьому – «Україна» (1,8 мільйона).

Читайте також: Редактора Вікіпедії з Білорусі засудили до трьох років за статті про війну в Україні

Загалом за минулий рік українську «Вікіпедію» переглянули понад мільярд разів, що стало абсолютним рекордом за весь час існування українського підрозділу.

Вікімедіа Україна

Нагадаємо, російський сегмент «Вікіпедії» неодноразово штрафували у країні-агресорі за статті, присвячені повномасштабному вторгненню. Навесні на російськомовну версію «Вікіпедію» в Росії подали до суду одразу два позови. Першим Роскомнадзор вимагав видалити інформацію зі статей «Битва за Київ (2022)», «Військові злочини в період вторгнення Росії в Україну», «Обстріл лікарні в Маріуполі», «Руйнування Маріупольського театру (2022)» та «Різня в Бучі».

Другий позов містив вимогу оштрафувати компанію за відмову видалити статтю «Вторгнення Росії в Україну (2022)» та статті про порох та димний порох. Загальна сума накладеного на "Вікіпедію" штрафу склала п'ять мільйонів рублів (близько двох мільйонів гривень).

А у листопаді Мировий суд Таганського району Москви оштрафував «Вікіпедію» на два мільйони рублів (1,2 мільйона гривень) за дві інші статті про війну.