UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Вінницькій області знайшли стародавній сонячний годинник з римськими цифрами

Поки вченим вдалося виявити два фрагмента годинника.

Під час дослідження руїн Барського замку у Вінницькій області археологи зробили дивовижне відкриття: гігантський сонячний годинники з римськими цифрами. Як повідомляє «Новое время», поки було знайдено два фрагменти годинника, але роботи з пошуку всіх частин тривають.

«Були знайдені залишки сонячного годинника. Це кам'яна плита, на якій відтворено римські цифри. Абсолютно достовірно, що це був сонячний годинник. Зараз знайдено два окремих великих фрагмента годинника. Розкопуватимемо далі, хочемо знайти інші його фрагменти», - заявив голова ініціативної групи з відродження Барського замку Ігор Лозинський.

На даний момент археологи розкопали вже кілька нашарувань землі різних історичних епох глибиною 5,2 метра. Перше з них, яке має історичну цінність, - так зване «сміттєве нашарування». Навколо оборонних стін фортеці були вириті рови, які засипали сміттям, коли замок цілеспрямовано розбирали. Але сміття тих часів зараз представляє історичну цінність.

На більш глибоких ділянках розкопок крім сонячного годинника археологи знайшли фрагменти барської кераміки. Також була знайдена міні-ливарна, в якій відливали кулі для мушкетів і глиняна козацька трубка. Ще одним цікавим артефактом, який привернув увагу археологічної групи, стала сервізна ложка на якій викарбувана французька лілія. Всі артефакти датуються XVII-XVIII століттям.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Археологи виявили "попередницю" Великої китайської стіни

Раніше польські археологи дослідили масове поховання, яке датується XVI-XVII століттям, і зробили несподіване відкриття. Більшість останків належала дітям, які були поховані з монетами у роті.