UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Великій Британії під час комунальних робіт знайшли фрагмент валу Адріана

Невідома раніше ділянка оборонного укріплення римлян датується II століттям нашої ери.

У Великій Британії під час комунальних робіт знайшли фрагмент раніше невідомого укріплення римлян під трасою поблизу міста, повідомляє CNN.

Недалеко від центру міста Ньюкасл-апон-Тайн співробітники комунальної служби займалися ремонтом водогону. Вони розкопали частину дороги, зрізали асфальт, прибрали ґрунт і побачили, що там знаходиться старовинна кам'яна стіна.

Виявилося, що це частина оборонного укріплення римлян, яке складається з великих кам'яних блоків. Археологи припускають, що саме ця частина будівлі належить до ранньої стадії будівництва. Адже відомо, що на більш пізніх етапах римляни використовували каміння трохи меншого розміру.

Вал Адріана (або Стіна Адріана, або Адріанів Вал) - це оборонне укріплення, яке побудоване з каменю і торфу, довжиною в 117 кілометрів.

Читайте також: Вчені знайшли в ПАР кістяне знаряддя праці віком мільйон років

Його побудували римляни за часів правління імператора Адріана в 122-128 роках для запобігання набігів піктів і бригантів з півночі, та для позначення меж Римської імперії. Ця стіна проіснувала протягом 300 років.

Ще в 1987 році Адріанів Вал внесли до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Нагадаємо, що під час розкопок в Туреччині знайшли Троянського коня. Дерев'яна конструкція перебувала всередині стін стародавнього міста Троя.