UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США в дику природу випустили генетично модифікованих комарів

Мета проєкту - зменшити кількість небезпечних комах в регіоні.

Фірма Oxitec випустила генетично модифікованих комарів на архіпелазі Флорида-Кіс. Мета цього проєкту - зменшити популяції комах, які виступають рознощиками небезпечних інфекцій, повідомляє Science alert.

Відзначається, що модифіковані комарі були випущені в дику природу США вперше. Oxitec вже проводила таку процедуру в Бразилії, на Кайманових островах, в Панамі і Малайзії, де випустила комарів Aedes aegypti. Популяції небезпечних комах скоротилися в цих регіонах на 90%.

А. aegypti можуть переносити такі хвороби, як вірус Зіка, лихоманка денге і жовта лихоманка. Генетично модифіковані ж комарі дозволяють контролювати популяцію комах без використання пестицидів.

Створені Oxitec комарі чоловічої статі, вони несуть «ген смерті». Коли такі самці спаровуються з самками, вони передають ген потомству. Хоча ген не шкодить самим самцям, він змушує потомство виробляти певний білок, який призводить до його загибелі до досягнення статевої зрілості. Людей кусають тільки самки комарів, тому комарі чоловічої статі, що вижили, не є небезпечними.

А. aegypti складають всього 4% популяції комарів на Флорида-Кіс, але вони відповідальні за більшість хвороб, які переносяться комарами. На боротьбу з ними на архіпелазі щорічно витрачають мільйон доларів, але використання генетично модифікованих комарів може бути більш ефективним і менш витратним способів боротьби з ними.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені розкрили секрет стійкості комарів до інсектицидів

Раніше вчені з Кенії і Великої Британії виявили мікроб, який заражає комарів-анофелесів і який, ймовірно, може допомогти в лікуванні малярії. У заражених паразитом комарів відсутній викликає малярію паразит Plasmodium falciparum.