UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США створили найбільший в світі астрономічний 3D-каталог

У липні представлена ​​астрофізиками найбільша в світі 3D-карта Всесвіту охоплює лише одну третину неба. У нинішньому каталозі досліджений діапазон неба був удвічі більше.

Астрономи з Гавайського університету в США створили найбільший в світі астрономічний 3D-каталог, в якому знаходяться зірки, галактики і квазари, передає Space Daily.

Для створення самого каталогу вчені брали дані з гавайської Pan-STARRS (система телескопів панорамного огляду і швидкого реагування, яка складається з астрономічних камер, телескопів і засобів комп'ютерної обробки).

Саме ця система, яка є найбільшою в світі, може робити глибоку і різнобарвну оптичну зйомку. Pan-STARRS охоплює три чверті неба.

Астрономи застосували нове програмне забезпечення, щоб розшифрувати, які з 3 млрд об'єктів є зірками, галактиками або квазарами. При цьому ПО також змогло вказати приблизні відстані до галактик.

Читайте також: Астрономи знову зафіксували загадковий сигнал з космосу

Раніше міжнародна група астрономів виявила докази того, що планети можуть формуватися ще під час росту їх материнської зірки. Раніше вважалося, що зростання зірок і формування планет навколо них йде послідовно.