UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США назвали Росію основною країною-дезінформатором

Крім РФ, серед країн, які представляють кіберзагрозу США, називають КНР, Іран і КНДР.

Міністерство внутрішньої безпеки (МВБ) США в доповіді "Оцінка національної загрози 2020" назвало Росію основною країною, яка поширює дезінформацію, а також загрозою кібербезпеки Сполучених Штатів, передає "Інтерфакс".

"РФ - основний суб'єкт таємного впливу і постачальник дезінформації всередині країни", - йдеться в доповіді.

"Ми думаємо, що головна мета Росії - в посиленні свого світового положення і впливу шляхом ослаблення Америки - всередині країни і за кордоном - за допомогою зусиль по сіяння розбрату, відволікання уваги, формуванню громадських настроїв і підриву довіри до західних демократичних інститутів і процесів", - повідомлено в доповіді США.

Також там зазначено, що "діяльність по іноземній експансії буде націлена на зовнішню і внутрішню політику США, міжнародні події, такі як COVID-19, а також демократичні процеси і інститути, включаючи президентські вибори 2020 року".

У США стверджують, що також зусилля КНР, Іран і КНДР в міру наближення американських виборів будуть спрямовані на персональну інформацію виборців, локальні мережі муніципалітетів і штатів і на чиновників, пов'язаних з виборчим процесом.

"Діяльність може відбуватися протягом всього виборчого циклу 2020 року - під час передвиборної кампанії, в день виборів і в поствиборчий період", - заявляє міністерство.

"Федеральний уряд, органи влади штатів, місцеві та територіальні уряду, а також приватний сектор зіткнуться з цілою низкою кіберзагроз, спрямованих на доступ до конфіденційної інформації, крадіжку грошей і примус до сплати викупу", - додає МВБ.

Міністерство попередило, що у Росії є можливість "порушити або пошкодити критично важливі інфраструктурні мережі США за допомогою кібератак", і що російські агенти майже напевно будуть продовжувати націлюватися на американську промисловість і всі рівні уряду.

"Росія, ймовірно, може проводити кібератаки, які приведуть до, принаймні, локальним наслідків на кілька годин або днів, і, ймовірно, розробляє варіанти, які викличуть важчі наслідки", - пише МВБ.

Відзначається, що Китай продовжить свою кампанію економічного шпигунства проти США і що Китай також представляє серйозну постійну загрозу для американської інфраструктури через потенційних кібератак. За оцінками міністерства, дії Пекіна будуть націлені на виробництво, оборону, охорону здоров'я, транспорт і енергетику протягом наступного року.

За даними міністерства, можливо також використання кібератак для отримання інформації про лікування і вакцинах від COVID-19. Чим, згідно МВБ, вже займаються Росія і КНР.

"Коли американський народ прочитає цю доповідь, він буде більш обізнаний про традиційні загрози, що стоять перед батьківщиною, таких як тероризм і організована злочинність. Однак я думаю, що вони також зрозуміють, що ми стикаємося зі значною загрозою на батьківщині з боку таких держав, як Китай, Росія і Іран ", - заявив виконуючий обов'язки глави міністерства Чад Вульф.

Читайте також: США нададуть Україні 5 млн доларів на кібербезпеку

Нагадаємо також, що в Брюсселі у вівторок, 6 жовтня, відбувся 22-й саміт Україна-ЄС - перший "живий" саміт в такому форматі з початку пандемії COVID-19.

Українську делегацію на переговорах очолив президент Володимир Зеленський, європейську сторону представляли президент Європейської Ради Шарль Мішель і верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки - віце-президент Єврокомісії Жозеп Боррель.

За підсумками зустрічі було зроблено спільну заяву. Документ опублікований на сайтах Європейської Ради та Офісу президента України.