UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США хочуть запустити в космос ракету, надруковану на 3D принтері

Запуск першої такої ракети планують здійснити в грудні.

Американська компанія Relativity Space оголосила про те, що зібрала 650 млн доларів для продовження розробки перших у світі ракет, які друкують на 3D-принтері. Фінансування отримали від інвестиційної компанії BlackRock, хедж-фонду Soroban Capital і актора Джареда Лето, повідомляє Reuters.

Таким чином, ринкова вартість компанії Relativity Space оцінюється в 4,2 млрд доларів, і вона стає другою за вартістю приватною космічною компанією після відомої SpaceX Ілона Маска.

Першою надрукованою ракетою, яку планують запустити в космос, буде Teran 1. Її висота 35 метрів, а ширина - 2,3 метра. Ракета компанії Relativity Space може вивезти на орбіту вантаж вагою до 1250 кг за 12 млн доларів. Завдяки тому, що двигуни та інші частини ракети зроблені за допомогою 3D-принтера, компанія буде використовувати в 100 разів менше комплектуючих, ніж конкуренти. Щоб побудувати одну ракету Terran 1, компанії потрібно всього 60 днів. На сьогодні вже надруковані перший і другий ступені ракети Terran 1, тобто вона готова на 85%.

За словами одного із засновників компанії Тома Елліса: "3D-принтер - це святий Грааль, який забезпечить майбутнє".

Також Relativity Space до 2024 року планує запустити велику ракету Terran R, яка зможе вивести на навколоземну орбіту вантажі в 20 тисяч кг. Крім цього, вчені планують зробити її багаторазовою, щоб вся конструкція поверталася на землю. Однак вартість такої ракети в компанії не розголошують.

Читайте також: У США запустили ракету Atlas V зі супутником спостереження за ракетними нападами

Раніше компанія Ілона Маска SpaceX вивела в космос ще одну партію супутників Starlink. Тепер її угруповання налічує 1735 апаратів.