UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Швеції знайшли стародавні наскельні малюнки, які ховалися під мохом

Їхній вік оцінюється у 2700 років.

Вчені, які вивчали сільську місцевість поблизу муніципалітету Танум у провінції Бохуслен вздовж західного узбережжя Швеції, виявили близько 40 петрогліфів, які були вирізані на поверхні скелі. Вік знахідки оцінюється у 2700 років, повідомляє Ancient origins.

Довжина ділянки скелі, на якій було знайдено малюнки, становить 15 метрів. Вони включають кілька незвичайних фігур, включаючи корабель довжиною майже два метри та стилізовану людську фігуру заввишки близько метра.

Читайте також: Археологи знайшли в Омані ручні сокири віком 300 тисяч років

Схил пагорба, на якому стародавні художники створювали ці шедеври, знаходиться у віддаленому приході Квілл, тому разючий набір зображень назвали петрогліфами Квілла. Вони знаходяться недалеко від петрогліфів Танум, які займають 51 гектар скелястого плато і складаються з більш ніж 600 окремих панелей, на яких загалом представлені тисячі зображень.

Схил пагорба, на якому знайшли малюнки, донедавна приховував шар моху, тож про існування петрогліфів ніхто не знав. Проте, досліджуючи землю поряд зі схилом пагорба, група археологів з Фонду документування наскельних малюнків Бохуслена помітила щось схоже на білі мітки, що проглядають крізь шар моху.

Коли вчені почали здирати мох, вони виявили зображення корабля. У міру того, як дослідники зчищали мох, вони виявляли все більше зображень. Загалом вони знайшли близько 40 окремих фігурок, що вишикувались одна за одною, начебто вони мали розповісти якусь оповідальну історію. Набір петрогліфів включав 13 кораблів, дев'ять коней, сім людей і чотири колісниці, що дозволяє припустити, що це був опис того, як стародавні художники подорожували та досліджували навколишній світ.

Важливим у відкритті є також те, що малюнки розташовуються на висоті кількох метрів над землею. Тобто їх неможливо намалювати зі звичайного положення стоячи. На думку вчених, стародавні художники вирізали малюнки, стоячи на палубі човна, коли рівень моря був вищим, ніж сьогодні.

Foundation for Documentation of Bohuslän's Rock Carvings

Раніше археологи виявили у культовому місці майя Чичен-Іца на півдні Мексики кам'яний диск, який описував традиційну гру з м'ячем. Вважається, що цей вид спорту, відомий як pelota («м'яч»), відігравав важливу роль у соціальному та політичному житті цивілізації майя. На думку археологів, знайдений артефакт описує матч, який було зіграно 1100 років тому.