UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Швейцарії схвалили використання капсул для добровільної евтаназії

Капсули створюються за допомогою 3D-принтера та активуються зсередини.

Капсула для добровільної евтаназії Sarco пройшла юридичну експертизу у Швейцарії та може законно використовуватись на всій території країни. Як повідомляє Swissinfo, компанія-розробник Exit International пропонує новий підхід до добровільного відходу з життя, без використання контрольованих речовин.

Капсула створюється на 3D-принтері та активується зсередини людиною, яка хоче померти. Поставити капсулу можна в будь-яке місце, наприклад, на природі або в приміщенні організації, яка допомагає в евтаназії.

Коли людина готова, вона натискає кнопку, і капсула наповнюється азотом, знижуючи концентрацію кисню повітря з 21 до 1%. Людина почувається трохи дезорієнтованою і може відчувати легку ейфорію, а потім втрачає свідомість. За словами засновника Exit International Філіпа Нічке, смерть настає внаслідок нестачі кисню, але людина не відчуває ні паніки, ні задухи. Уся процедура триває 30 секунд.

Читайте також: У Португалії схвалили законопроект про евтаназію

Він додав, що зараз існує два прототипи капсули, третій розробляється в Нідерландах. Планується, що він буде готовий до використання у Швейцарії у 2022 році. Він також додав, що компанія хоче виключити з процесу дозволу на евтаназію будь-які психіатричні перевірки та дозволити людині самій керувати процесом.

Евтаназію офіційно дозволено у Швейцарії. 2020 року за допомогою асистованого самогубства в країні пішли з життя 1300 людей.

Найпоширеніший спосіб - прийом внутрішньо розчину пентобарбіталу натрію. Після прийому препарату людина засинає протягом двох-п'яти хвилин, потім впадає в глибоку кому, і незабаром настає смерть. Для призначення препарату та підтвердження дієздатності людини необхідно обстеження лікарями.