UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Сербії знайшли «чарівні» римські дзвіночки для відведення пристріту

Такі об'єкти були доволі поширені у Римській імперії.

Археологи виявили в Сербії римські дзвіночки під назвою тінтіннабулум з виступаючими фалосами. Вважалося, що такі предмети, підвішені біля дверей будинків і магазинів, служили магічним захистом приміщень, повідомляє Live Science.

Нову знахідку зробили на ганку будинку на головній вулиці Вимінаціуму. Це стародавнє римське місто, руїни якого знаходяться недалеко від сербського міста Костолац, приблизно за 50 кілометрів на схід від Белграда.

Читайте також: Археологи знайшли скелет із протезом віком 600 років

«Будівля була зруйнована внаслідок пожежі, під час якої ґанок обрушився та впав на землю», - розповів Ілля Данкович, археолог Інституту археології у Белграді.

Тінтіннабулуми «ловили» вітер, вважалося, що їхній звук і зовнішній вигляд відлякує злих духів і відводив пристріт, якого дуже боялися у стародавньому світі.

Вімінаціум був цивільною та військовою столицею римської провінції Верхня Мезія з першого до п'ятого століття, а в 441 році був пограбований гунами при Аттілі. За візантійського імператора Юстиніана місто відновили, але близько 535 року його зруйнували слов'яни.

Нова знахідка – це другий тинтіннабулум, виявлений у місцевих руїнах. Він виготовлений із бронзи, але поки що вчені повністю не витягли його із землі, щоб гарантувати безпеку. Через це його повна будова поки що залишається загадкою. Разом з тим уже зрозуміло, що його центральною фігурою є «фасцинум» — зображення чарівного фалосу — з двома ногами, крилами та хвостом.

«Зважаючи на те, що можна побачити… у нього було чотири дзвіночки та ланцюжок, на якому він висів», — сказав Данкович. За його словами, знахідка мала й інші елементи, які поки не зустрічалися у подібних виробів.

Данкович також зазначив, що зображення фалосу не завжди мало для римлян еротичний чи непристойний зміст. «Це було джерело успіху та щастя, а також ефективна зброя проти пристріту. З цієї причини фалоси можна побачити всюди римському світі, від винних кубків до амулетів, які носили діти», - додав він.

Часто фалічні символи виставляли публічно, щоб залучити процвітання та відлякати злодіїв.

Кен Дарк, археолог та історик з Королівського коледжу Лондона, який не брав участі у відкритті, сказав, що виявлений тинтіннабулум був своєрідним «апотропним» амулетом. Він мав захищати людей та їхню власність від злого впливу.

Такі амулети «були поширені в римському світі, і іноді вони набували форм, які здалися б нам сьогодні дуже дивними — або навіть комічними», - додав він.

Раніше вчені знайшли в Іспанії скелет жінки бронзової доби, яка перенесла дві операції на черепі. Вона змогла вижити після обох процедур.