UA / RU
Підтримати ZN.ua

У сапієнсів знайшли гени, які відповідають за творчість

Таких генів не було у неандертальців.  

Міжнародна група вчених виявила у Homo sapiens гени, які відповідають за творчі здібності. Таких генів не було у неандертальців, що, можливо, перешкодило їм конкурувати з людьми сучасного типу, повідомляє Naked science.

На даний момент учені не знають, що викликало вибухове зростання навичок, які сприяють виникненню творчих здібностей у людей. У шимпанзе, горил і неандертальців настільки розвинених творчих здібностей не спостерігалося. А ось сапієнси здатні до символізму і самопізнання, які викликають спонтанне народження оповідного мистецтва і мови, але генетична основа цього була невідома.

Тепер же вчені виявили 267 генів, які зустрічаються тільки у людей сучасного типу і, ймовірно, відіграють важливу роль в еволюції поведінкових характеристик сапієнсів, включаючи творчість, самосвідомість, співпрацю і довголіття.

Ідентифікувати гени, які привели до виникнення і розвитку творчих здібностей Homo sapiens, перш було складно - через велику кількість змін в геномі людини, після відхилення її від лінії загального предка з шимпанзе близько 10 мільйонів років тому. Неясність була і у визначенні функції тих чи інших генів. Тому своє дослідження вчені почали з уточнення того, які гени впливають на поведінку сучасної людини.

Спочатку вчені змогли виділити 972 гена, які впливають на навчання і пам'ять. Перша група, яка впливає на соціальну прихильність і здатність вирішувати конфлікти, з'явилася у приматів ще 40 мільйонів років тому. Менше двох мільйонів років тому з'явилася інша, яка регулює навмисний самоконтроль і співробітництво. Третя група генів, що відповідають за творче самопізнання, виникла близько 100 тисяч років тому.

Тільки 267 з цих 972 генів можна вважати характерними для людей сучасного типу. Вони відповідають за творчий підхід у мистецтві та науці, а також дозволили нам розвинути кращі самосвідомість, соціальність і більший опір хворобам і травмам, чому сапієнси, на думку дослідників, стали жити довше. Завдяки всьому цьому, як вважають вчені, люди сучасного виду виграли «змагання» між ними і неандертальцями.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Неандертальці зникли з Європи на тисячі років раніше, ніж вважалося

Раніше вчені виявили на півдні Іспанії сліди неандертальців, вік яких складає 100 тисяч років. Серед них знайдені чіткі відбитки ніг дітей.