UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США самки кондорів дали потомство без участі самців

Дослідники стверджують, що це перший подібний випадок.

Американські вчені з'ясували, що дві самки каліфорнійських кондорів (вид знаходиться під загрозою зникнення) дали потомство без участі самців. Те, що ці птахи здатні до безстатевого розмноження, стало для вчених відкриттям, повідомляє ВВС.

Зазначається, що подібний тип розмноження був зареєстрований у ящірок, змій, акул, скатів та інших риб, а також деяких видів птахів. Партеногенез – дуже рідкісне явище. Воно трапляється, коли клітина у самки поводиться як сперматозоїд і зливається з яйцеклітиною. Зазвичай це відбувається у популяціях, у яких мало чи зовсім немає самців.

На даний момент на південному заході США та в Мексиці залишилося лише 500 каліфорнійських кондорів. У 1980-х роках у дикій природі залишилося менше двох десятків птахів, але в останні роки завдяки зусиллям зі збереження їхня чисельність збільшилася.

Читайте також: «Птахом року» у Новій Зеландії вперше став не птах, а кажан

Тепер дослідники з Альянсу дикої природи Зоопарку Сан-Дієго розповіли про те, як рутинний ДНК-скринінг дозволив виявити, що два пташеня кондорів, які вилупилися в 2001 і 2009 роках, були споріднені своїм матерям, але не успадкували ДНК від якогось птаха-самця.

Вчені дослідили всіх самців із популяції, їх налічується 467. Це робить випадок ще більш рідкісним, оскільки вперше зареєстровано незаймане розмноження у присутності самців у популяції.

Обидва пташеня загинули. Одне у 2003 році у віці двох років, а друге – у 2017 році, коли йому було сім. У обох самок кондорів до цього були пташенята, яких ті привели природним шляхом. В однієї було 11 пташенят, а в іншої, яка була в парі з самцем протягом 20 років, було 23 пташенята. Вона розмножилася ще двічі після безстатевого розмноження.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше представники Південноафриканського фонду охорони прибережних птахів заявили про те, що рій бджіл убив 63 африканські пінгвіни, які знаходяться під загрозою зникнення. Тіла пінгвінів було знайдено на пляжі неподалік Кейптауна.