UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії тане найбільший у світі кратер вічної мерзлоти

Росія нагрівається мінімум у 2,5 рази швидше, ніж решта світу, кажуть вчені.

Найбільший у світі кратер вічної мерзлоти під назвою Батагайка тане на далекому сході Росії, повідомляє Reuters із посиланням на кадри безпілотника.

Кратер почав формуватися після того, як на його місці у 1960-х роках вирубили ліс. З того часу вічна мерзлота під землею почала поступово танути, внаслідок чого земля опустилася.

Вчені кажуть, що Росія нагрівається мінімум у 2,5 рази швидше, ніж решта світу, розплавляючи тундру, що покриває близько 65% території країни, та вивільняючи парникові гази, що зберігаються в талому ґрунті.

І хоча це може залучити туристів, розширення зсуву є «ознакою небезпеки», сказав Микита Тананаєв, провідний науковий співробітник Інституту мерзлотознавства ім. Мельникова у Якутську.

«У майбутньому, з підвищенням температури та посиленням антропогенного тиску, ми бачитимемо все більше і більше таких мегапросадок, поки вся вічна мерзлота не зникне», - додав учений.

Читайте також: Нафтова промисловість Венесуели зруйнована. Це загрожує екології – NYT

Танення вічної мерзлоти вже загрожує містам на півночі та північному сході Росії, вигинаючи дороги, розколюючи будинки та порушуючи роботу трубопроводів. Великі лісові пожежі, які стали інтенсивнішими останніми роками, посилюють проблему.

Місцеві жителі у Республіці Саха звернули увагу на швидке зростання кратера.

"Року два тому край був метрів за 20-30 метрів від цієї стежки. А зараз набагато ближче", - сказав Стручков.

Вчені не впевнені у точній швидкості розширення кратера Батагайка. Тананаєв каже, що грунт під зсувом, глибина якого в деяких районах становить близько 100 метрів, містить «величезну кількість» органічного вуглецю, який викидається в атмосферу в міру танення вічної мерзлоти, що ще більше сприяє потеплінню планети.

"Ми можемо очікувати, що з підвищенням температури повітря кратер буде розширюватися з більшою швидкістю", - сказав він.

Тим часом через зміни клімату світ опинився на порозі продовольчої кризи, пише Bloomberg.